KREATIVNI & INOVATIVNI

KRATIVNI & INOVATIVNI – ŠPELA ŠEDIVY

KREATIVNI& INOVATIVNI predstavlja uspešne diplomante Višje strokovne šole Sežana. Take, ki so med študijem pridobljeno znanje uspešno udejanjili na svoji poklicni poti. Diplomantom postavimo pet enakih vprašanj o tem, zakaj so izbrali študij v Sežani, kako jih je ta zaznamoval ter kaj počnejo sedaj.Rubriko KREATIVNI& INOVATIVNI pripravljajo Visokošolsko središče Sežana, Višja strokovna šola ŠC Sežana in Alumni Klub VSŠ Sežana.

Za Špelo bi lahko rekli, da je študij oblikovanja materialov v Sežani zajela s polno žlico, vzela vse, kar so ji v šoli ponujali in še več – od Erasmus prakse v Angliji, kamor se je odpravila za dva meseca in pol, do priložnosti, da s kamnitimi skulpturami okrasi in oplemeniti Trg 28. avgusta v Sežani. Zdaj pri študiju na Akademiji v Ljubljani kamnu dodaja steklo in keramiko.

 

SEŽANA NAJ BO!

Za vpis na Višjo strokovno šolo v Sežani (smer oblikovanje materialov), sem se odločila predvsem zato, ker sem želela pridobiti praktično znanje o oblikovanju kamna. Ta material je pritegnil mojo pozornost že v času srednje šole – na delavnicah pri mojstru kamnoseku Jerneju Bortolatu. Takrat sem bila prvič seznanjena z različnimi možnostmi obdelave tega materiala in bila sem navdušena. Glede na to, da prihajam iz Gornje Radgone, se je moja izbira šole marsikomu zdela nenavadna, zame je pa to bila edina prava odločitev.

NE SAMO ŠTUDIJ

Študij na Višji strokovni šoli je vsekakor več kot samo študij. Izkušnje, stiki, prijateljstva in dogodivščine so nekaj, česar človek ne pozabi. Poleg rednih predavanj in vaj smo se udeleževali poučnih delavnic, ekskurzij, sejmov… Tudi po končanem študiju sem preko šole sodelovala na razstavah, predstavitvah in drugih dogodkih. V drugem letniku sem preko programa ERASMUS praktično izobraževanje opravila v Brightonu, v Angliji, kjer sem dva meseca in pol lahko črpala znanje od svojega mentorja in njegovih sodelavcev.

IN ZDAJ

Trenutno sem absolventka Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Pridobljeno znanje sem nadgradila na smeri unikatno oblikovanje /študij keramike in stekla. V moji “knjižnici materialov” sta se kamnu torej pridružila še dva materiala, katerima sem v zadnjih letih posvečala več pozornosti. Ne glede na to, pa je kamen pri meni še vedno na prvem mestu. Delo z njim mi je v veliko veselje, me pomirja in vedno nauči česa novega. Največkrat je to nova razsežnost potrpežljivosti. 🙂 Kje, kaj in kako bom v prihodnje, so vprašanja na katera za enkrat še nimam odgovora…Prepričana pa sem, da bo moje delo ostalo v tesnem stiku s kamnom in drugimi materiali.

PLUS +

V času šolanja v Sežani sem navezala pristne stike z mentorji, ki mi (kljub temu, da že nekaj časa nisem njihova študentka) še zmeraj stojijo ob strani in nudijo pomoč, ko to potrebujem. S časoma sem preko njih in preko spleta okoliščin spoznala ogromno zanimivih ljudi, prejela veliko nasvetov, mnenj in spodbud. Občutek, da se lahko z vprašanji in prošnjami obrnem nanje mi ogromno pomeni. To je zame enakovredno vsemu znanju in izkušnjam, ki sem jih pridobila. Hvala vam, dragi mentorji.

TOP!

Težko bi izpostavila eno samo delo in ga označila za nek poseben dosežek… Menim, da se dojemanje dosežkov na katere smo ponosni, s časom zelo spreminja. Na začetku šolanja sem recimo bila nadvse navdušena nad izdelavo kamnite krogle, ki sem jo kasneje še izvotlila. To sem takrat dojemala kot velik izziv in vesela sem bila uspešnega zaključka tega “projekta”. Skozi čas so se takšni in drugačni projekti razvijali in postali tudi malo bolj resni. Eden takih je vsekakor projekt oblikovanja in izdelave kamnitih elementov urbanega tematskega parka na Trgu 28. avgusta v Sežani, ki je nastal v sodelovanju s takratnim absolventom fotografije Matejem Župcem. En večjih in trenutno najbolj svež kamnit projekt pa nosi naslov Bližina in je nastal na letošnjem mednarodnem kiparskem simpoziju Forma viva v Makolah.