KREATIVNI & INOVATIVNI

KRATIVNI & INOVATIVNI – OŽBEJ ČERNE

KREATIVNI& INOVATIVNI predstavlja uspešne diplomante Višje strokovne šole Sežana. Take, ki so med študijem pridobljeno znanje uspešno udejanjili na svoji poklicni poti. Diplomantom postavimo pet enakih vprašanj o tem, zakaj so izbrali študij v Sežani, kako jih je ta zaznamoval ter kaj počnejo sedaj.Rubriko KREATIVNI& INOVATIVNI pripravljajo Visokošolsko središče Sežana, Višja strokovna šola ŠC Sežana in Alumni Klub VSŠ Sežana.

Ožbej je diplomirani inženir fotografije, ki se je že med študijem odločil za video modul. Tudi zaključek njegovega študija je bil filmsko obarvan, saj je za diplomsko delo posnel dokumentarni film Od entuziazma do Križank. Ta prikazuje ponovno združitev pevcev 28-ih šolskih generacij Osnovne šole Solkan, njihove priprave in koncert z Vladom Kreslinom. Zagovor Ožbejeve diplomske naloge, ki se jo je udeležil tudi dobršen del tega pevskega zbora, še zdaj velja za enega bolj čustvenih in ganljivih zagovorov v zgodovini Višje šole.

 

SEŽANA NAJ BO!

Šolo sem spremljal že od njene ustanovitve, obiskoval spletno stran, zbiral informacije in tuhtal, kako bi uskladil službo, študij in družino. Vedno sem si želel študirati fotografijo, saj sem svoj prvi fotoaparat dobil že v osnovni šoli, kjer sem vsa leta obiskoval fotografski krožek. Višja šola v Sežani se mi je zdela dobra izbira, predmeti študija zelo zanimivi in predavatelji zelo kompetentni.

NE SAMO ŠTUDIJ

Ko sem se odločil za študij, sem se hkrati odločil svoj prejšni hobi zamenjati za poklic, tako da sem povsem posvetil študiju in ga v najkrajšem možnem času tudi zaključil. Šola mi je poleg rednih vsebin ponudila precej dodatnih možnosti za praktično usposabljanje tako fotografiranja kot tudi snemanja in montaže. Navdušen sem bil nad predavatelji, saj so mi bili vedno pripravljeni svetovati, pomagati, tudi izven njihovega rednega delovnega časa.

IN ZDAJ

Že kmalu po diplomi sem odprl s.p. z dejavnostjo fotografije in videa ter sodeloval pri snemanju dveh dokumentarnih filmov, vseskozi fotografiram in snemam za razne naročnike, v zadnjem času pogodbeno sodelujem z RTV Slovenija, kjer opravljam delo montažerja dnevno – informativnega programa. Nikoli mi ni dolgčas, takoj ko zaključim projekt, se mi ponudi nova priložnost.

PLUS +

Lahko rečem, da mi je šolanje v Sežani povsem spremenilo življenje. Seveda jasno je, da si življenje krojimo sami, toda vesel sem, da sem v času šolanja spoznal toliko srčnih, pozitivnih ljudi, ki s svojo strokovnostjo in energijo pomagajo, da Višja strokovna šola tako uspešno deluje. Brez njih tega, kar počnem sedaj, ne bi mogel početi.

TOP!

Nimam izdelka, ki bi ga lahko izpostavil, pri vsakem projektu je kakšna rešitev, na katero sem ponosen, lahko je ena fotografija, ki se še posebej posreči, ali nekaj kadrov, ki se lepo skladajo. Stvar, na katero sem sam ponosen in je na koncu ni videti, so lahko že pogoji, v katerih delam, ko si časovno, svetlobno ali kako drugače omejen, pa se na končnem izdelku to ne pozna.
Čeprav se mi zdi zagovor diplome oddaljen že nekaj svetlobnih let pa se vseeno rad spominjam prvih dveh projekcij diplomskega filma Od entuziazma do Križank, ki je bil pri ljudeh zelo pozitivno sprejet. Film je bil prikazan tudi na festivalu dokumentarnega filma Dokudoc v Mariboru.
Prav tako sem ponosen na prvo samostojno razstavo, kar ne štejem ravno kot profesionalni, temveč kot avtorski dosežek. Z razstavo Morje –more sem se  letos poleti predstavil v galeriji Črni kot v Kosovelovem domu v Sežani.

Foto: Ožbej Černe