BRUŠENJE DRAGIH IN OKRASNIH KAMNOV

BRUŠENJE DRAGIH IN OKRASNIH KAMNOV

Danes poznamo več kot 4000 mineralov, a jih v draguljarstvu uporabljamo le okoli 200. Zato so plemeniti kamni redki in od nekdaj občudovani. Za vsakega je značilna svoja barva, oblika, videz. Z brušenjem jim poudarimo tisto, kar v sebi skrivajo milijone let.

Plemeniti kamni so raznovrstni

Dragi in okrasni kamni, ki jim z brušenjem damo obliko, uporabno za nakit, niso samo diamanti, rubini, safirji in smaragdi. Plemeniti kamen lahko postane prav vsak košček kamnine ali prodnik, ki ga najdete na rečni ali morski obali. Odločilnega pomena je njegova kakovost, ki se zrcali v enovitosti, barvi, atraktivni strukturi itd.

Prepoznajte lepote plemenitih kamnov!

V okviru Izobraževalno razvojno središče se lahko naučite prepoznati kateri kamni so uporabni za nakit, kateri so dovolj kakovostni, da jih zbrusimo in oblikujemo v nakit in katere oblike so zanje najprimernejše.

 

Nadaljevalni tečaj

Nadaljevalni tečaj brušenja plemenitih kamnov obsega brušenje zahtevnejših materialov. To so jantar, korale, opali, kamni, ki so občutljivi na toploto itd. Udeleženci se naučijo brusiti tudi izpeljanke osnovnih brusov: dvojni kabošon, visoki kabošon itd.

Izpopolnjevalni tečaj

Izpopolnjevalni tečaji so namenjeni vsem, ki želijo svoje znanje obogatiti z največjimi izzivi brušenja polkrogelnih oblik – kabošonov. Želite imeti povsem okrogel živahno moder dragulj kianita, kamna, ki je v eni smeri trši od stekla, v drugi pa mehak skoraj kot apnenec? Ali vas zanima kako najdete središče zvezde v zvezdastem safirju ali kako se vrta v kamne, da jih lahko takoj uporabite v nakitu? Morda bi si ogledali kakšno nahajališče okrasnega kamna v Sloveniji? Ali pa zgolj želite izbrusiti serijo plemenitih kamnov za darilo?

Cena tečaja

Cena osnovnega in nadaljevalnega tečaja je za udeleženca 250,00 eur. Cena vključuje uporabo diamantne žage, brusilnih strojev in osnovne surovine za brušenje ter strokovno vodenje tečaja. Obseg tečaja je 20 šolskih ur, ki jih razporedimo v en teden. Cena izpopolnjevalnega tečaja se določi na osnovi programa.

Kje so tečaji?

Tečaji brušenja plemenitih kamnov se izvajajo v okviru Izobraževalno razvojnega središča, ki ima prostorske pogoje in opremo za izvajanje tečajev.

Termini in prijave

Tečaji brušenja plemenitih kamnov se odvijajo, ko se nanj prijavi pet udeleženk oziroma udeležencev. Zato svojo namero o udeležbi sporočite na elektronski naslov: info@inkubator.si , mi pa vam bomo v najkrajšem možnem času odgovorili kdaj se bo tečaj lahko organiziral.